Om kampagnen

Ishøj Kommunes kampagne Ren By · Rar By mod henkastet affald.

Overalt i landet meldes om stigende mængder henkastet affald langs veje, stier og græsrabatter og vores Kommune er ikke gået fri af denne uheldige tendens.

Mange borgere i Ishøj Kommune, mener ikke, at henkastet affald er et problem i Ishøj, fordi byen altid fremstår så ren og pæn. Det gør den også – men det skyldes, at kommunen bruger mange ressourcer på at indsamle henkastet affald. Affaldsmængderne får simpelthen ikke lov til at hobe sig op til et niveau, hvor de skæmmer bybilledet og naturarealerne.

Ishøj kommune bruger ca. 17.000 mandskabstimer om året på at indsamle herreløst affald. Det svarer til 12 fuldtidsstillinger årligt. Det er ærgerlige penge, som kunne bruges langt bedre andre steder.

Men hvorfor stiger mængden af henkastet affald?

Er det fordi vi er ligeglade? Er det fordi, vi mener, at have krav på oprydningen – betalt over skatten? Eller er det noget så simpelt, som mangel på skraldespande?

Det skyldes sandsynligvis en kombination af flere faktorerne;

Ifølge Dansk Retursystem modtages anmeldelser om 40-50 nye produkter i engangsemballage om ugen. Engangsemballager er blevet en større og større del af vores hverdag og vores kultur. Der er et stort udbud af produkter, som vi kan spise og drikke på togrejsen, bilturen, på stranden eller i parken og hvor langt vil man slæbe rundt på plastikflasker eller kebabpapir, når indholdet er væk?

 Smide-væk kulturen er et forholdsvist nyt fænomen og kræver stadigvæk nogle tilpasninger. Folk regner med at kommunen nok skal rydde op, men jo flere ressourcer der bruges på at holde rent, desto færre ressourcer er der tilrådighed til at skabe pæne omgivelser. Færre bede, længere tid mellem græsslåning, osv. – simpelthen fordi midlerne bliver brugt på indsamling af skrald.

Skrald avler skrald. Når man smider det første stykke skrald – inviterer man også andre til at smide deres skrald. Men heldigvis mener flere end 90 % af befolkningen, at det er forkert at smide affald både i byen og i naturen – og denne enighed er et rigtig godt udgangspunkt for at vende tendensen.

Men hvordan kan vi så knække affaldskurven?

I første omgang skal der gøres opmærksom på problemet og vi skal mindes om, at vi selv har ansvaret for det affald, som vi producerer. Skodder og ispinde opfattes som rimelig acceptabelt at smide ud, fordi det er småt biologisk affald. Men ispinde er laminerede og tager år at nedbryde og filtre fra cigaretter regner ikke bare væk, men har en nedbrydningstid på mellem 1 til 5 år.

På gader og fortov kan fejemaskinerne tage det grove arbejde men det skrald, som lander i græs-rabatter, ved lyskryds og indfaldsveje skal samles op individuelt med håndkraft. Og det er dyrt – rigtig dyrt.

De fleste af os kunne ikke drømme om at smide affald i vores egne hjem eller haver. Næ – det samles pænt sammen og smides i skraldespanden. Den samme ansvarlighed burde vi have omkring Kommunens/vores fælles arealer – for oprydningen kommer vi alle til at betale for – på den ene eller den anden måde.

Sloganet ren by rar by er jo bare en kort måde at sige: Vi skal alle være med til at skabe en ren by – fordi en ren by er en rar by for alle.

Ren By · Rar By

Videolinks

https://www.youtube.com/watch?v=1dnp1tNe5Pc
TV-Ishøj: Interview med kampagnekoordinator og Rapper Per Vers

https://www.youtube.com/watch?v=fhHRdhmDXBw
TV-Ishøj: Møgkunst konkurrencen og interview med borgmester og Sylvester fra 6.I

https://www.youtube.com/watch?v=P4FriUKp-nU
TV-Ishøj: Plakatkonkurrence, interview med 4.Y fra Gilbroskolen og rapper Per Vers

https://www.tv2lorry.dk/ishoj/fuglebur-kaempe-cigaret-og-rist-skal-give-rygere-bedre-vaner-med-skodderne
TV2 Lorry: Fuglebur, kæmpe cigaret og rist skal give rygere bedre vaner med skodderne

https://www.tv2lorry.dk/nyheder/15-07-2018/1930/initiativer-mod-cigaretskod-i-gadebilledet
TV2 Lorry: Initiativer mod cigaretskod i gadebilledet

Tekstlinks

https://ishoj.dk/ishoej-blaeser-til-kamp-mod-cigaretskod
Ishøj kommune: Ishøj blæser til kamp mod cigaretskod

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ishoj-blaeser-til-kamp-mod-cigaretskod?publisherId=11696264&releaseId=13105178
Ritzau: Ishøj Kommune og Hold Danmark Rent er gået sammen for at fjerne cigaretskod fra gadebilledet

Humorside fra kampagnen 2018: https://renbyrarby.dk/icehigh/
ICE HIGH – Urban Development | Clean City – Hip City