Skraldiaden

Skraldiaden kommer til byen

“Affald flyder over det hele i skoven, jeg kan næsten ikke klare det,” siger Reno til børnene. Reno er hovedpersonen i Skraldiaden, som er en affaldskampagne for børn. Reno beder børnene i Ishøj om hjælp til at opklare mysteriet om, hvor affaldet kommer fra. Når man spørger folk, så er der jo ingen, der smider affald i skoven – hvor kommer det så fra?

Børn skal vide at affald er en ressource

Skraldiaden er en affaldskampagne for børn fra 5-8 år i børnehaver og i indskolingen. Det er vore børn, der arver de store affaldsmængder, som det moderne samfund skaber. De færreste tænker på, at vi er et af de lande i verden, der forbruger og producerer mest affald pr. indbygger. Skraldiaden lærer børnene at affald er en ressource. “Man smider ikke noget væk, der kan bruges til noget,” siger Reno. Skraldiaden er udviklet af KampagneKompagniet. I år deltager 7 kommuner samt Affald plus – et affaldsselskab der servicerer 6 kommuner. Læs mere på skraldiade.dk

Kampagnen løber i august og september 2015.

Skraldiade fra start til slut

Inden Skraldiaden starter, har Ishøj kommune modtaget undervisningsmaterialer til alle børnene der deltager i kampagnen. Det er bl.a. bøger, der fortæller historien om Reno og pixibøger om Reno og Dyret, som alle børn får med hjem. Pædagoger og lærere modtager materialet “Skraldiade inspirationer”, så de er godt klædt på til at få succes med Skraldiaden i deres skole eller institution. Under hele kampagnen skriver Reno breve til børnene, hvor han opfordrer dem til at hjælpe med at opklare mysteriet om, hvor affaldet kommer fra. Han gør børnene til sine Affaldsdetektiver. Finder de noget affald i skoven eller byen, så kan de tage et billede og lægge det ind på Renos hjemmeside skraldiade.dk. Så kører han nok ud og henter det på sin tur i Skraldemobilen.

Det store skraldiade show

Reno inviterer børnene til sit store Skraldiadeshow, og i Ishøj foregår det den 6. oktober i kulturcaféen. Her vil børnene møde alle de andre affaldsdetektiver, der har lavet kostumer, musik instrumenter og andre sjove ting af affald. Børnene bliver ført ind til showet for fuld musik af Renos musikere. Her får de lov til at lave musik med deres skraldeinstrumenter, inden musicalen “Renos rene skov” starter. Forestillingen varer 40 minutter og i pausen efter forestillingen, får børnene en juice brik. Bagefter tjekker Reno, om det er rigtige affaldsdetektiver, han har mødt. Det er det helt sikkert, for børn i Ishøj rydder pænt op. Alle juicebrikker ligger i skraldespanden. Børnene vil herefter modtage et Affaldsdetektivbevis og et -badge, der viser, at Ishøj har fået en masse Affaldsdetektiver.

Men det slutter ikke her, for som Reno siger: ”En gang Affaldsdetektiv – altid Affaldsdetektiv.”

Skraldemobil